Posao u inostranstvu


 Posao u inostranstvu :Škola lepote za frizera, kozmetičara, manikira... samo u Beogradu broji 180 polaznika. Većina želi brz rezultat, odnosno da što pre dođu do zarade. Nakon 100 sati teorijske i praktične nastave (oko tri meseca) polaznik kupuje pribor i alat i počinje da radi, bilo da je otvorio salon ili se zaposlio kod nekoga. Zanimljivo je da za deficitarna zanimanja, unosne poslove u zemlji, ali i inostranstvu, ima najmanje polaznika, i to za tesare, zidare, stolare, keramičare, vodoinstalatere. Varilaca i specijalista varenja ima tek pokoji iako ih plaćaju "suvim zlatom", a polaznik provodi najmanje 240 sati u praktičnom radu – kaže, između ostalog, Gojko Vešović, direktor Otvorenog univerziteta "Znanje".
 Otvoreni univerzitet ima odličnu saradnju sa tržištem rada i već desetak realizovanih tendera za obuku i prekvalifikaciju većih grupa.
Ponuda i potražnja na tržištu rada neprestano se menjaju, a sve dinamičnija privreda nudi poslove za koje su neka naša pređašnja obrazovanja i kvalifikacije postali manje traženi. Više od 80 odsto polaznika kurseva Otvorenog univerziteta "Znanje" ranije su birali da završe jedan od tri osnovna programa: knjigovodstvo, rad na računarima i engleski jezik. Sada se, od 2.250 polaznika ovog univerziteta u 55 poslovnica širom Srbije polovina opredeljuje za proizvodna zanimanja i zanate. Pekarski zanat, potom trgovci, pa automehaničari, redosled je želja polaznika ali i na prvom mjestu je  posao u inostranstvu.

tags:posao,škola,kursevi,univerzitet,posao u inostranstvu,

Nema komentara:

Objavi komentar