Grnčarija stari zanat


Najčešći grnčarski proizvodi su loncišolječaše i slični predmeti koji danas sve više imaju dekorativnu namjenu, iako se polahko vraćaju u upotrebu jer su nove glazure (cakline) mnogo sigurnije za upotrebu stoga što ne ispuštaju olovo.
Grnčari su među najpoznatijim oni iz okoline Visokog to jest iz malog mjesta Liješeva koje je poznato u Evropi ali i u svijetu.Slovenski grnčari su dolazili da se poduće ovom zanatu ,da vide kako to rade samouki grnčari ono što su naslijedili od svojih očeva i djedova.Ovaj zanat još ne izumire iako je sve manje onih koje se bave ovim zanatom.
Grnčarija je umijeće proizvodnje keramičkih posuda od gline i jedno je od prvih zanata koji su se pojavili sa nastankom ljudske kulture. Postupak se vrši oblikovanjem vlažne gline uz pomoć priprostijeg ručnog grnčarskog kola (točka), ili masnije gline uz upotrebu mnogo bržeg nožnog grnčarskog kola.
Ručno kolo ne zahtijeva preveliko majstorstvo, ali je postupak izrade puno duži. Nakon što bi se oblikovalo dno na plohi kola, stijenke posude bi se dograđivale spiralnim nanošenjem valjušaka koji se zasebno izrađuju. Isto tako je ručno kolo pogodno za izradu velikih posuda. Nožno kolo zahtijeva veće majstorstvo, jer se dno i stijenka posude izvlače od jednog komada gline.
U Visokom kod privatnika u radnjama se može naći više proizvoda grnčara iz Liješeve od raznih vazni do pršulja to jest posuda u kojma se pravi hrani ali i konzumira.


tags:grnčarija,liješeva,

Nema komentara:

Objavi komentar